Prvá kniha o Prešovskom kraji predstavuje jeho prírodu a históriu

26.03.2003 Celý región

Pomôcť ďalej zviditeľňovať a propagovať prírodné krásy a historické pamiatky Prešovského kraja má kniha pod názvom Prešovský kraj, ktorá vyšla v minulých dňo...
Pomôcť ďalej zviditeľňovať a propagovať prírodné krásy a historické pamiatky Prešovského kraja má kniha pod názvom Prešovský kraj, ktorá vyšla v minulých dňoch. Na objednávku Prešovského samosprávneho kraja (PSK) po realizácii verejnej súťaže ju vydalo vydavateľstvo Róberta Vica v Prešove.

Z celkového 10 tisíc-kusového nákladu je časť vytlačená aj v anglickej, nemeckej a poľskej jazykovej mutácii.
Riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst pri prezentácii bezmála 130-stranovej knihy vo formáte A4 uviedol, že na základe oznámenia o verejnej súťaži vo Vestníku pre verejné obstarávanie ešte v roku 2002 prevzalo si súťažné podmienky šesť záujemcov, a to aj napr. z Martina či Bratislavy. Napokon však ponuky na realizáciu publikácie dali z nich len dve súkromné vydavateľstvá z Prešova a Sabinova.
Výrobné náklady na jeden kus boli 186 Sk. Knihu budú využívať na propagáciu PSK nielen odbory úradu PSK, či zariadenia v zriaďovateľskej právomoci PSK, ale prostredníctvom informačných centier vo väčších mestách kraja sa dostane aj do voľného predaja.
Kniha prezentuje územie 13 okresov kraja v troch tematických blokoch, rešpektujúc staré historické členenie na Šariš, Spiš a Zemplín. Úvodné slovo napísal predseda PSK Peter Chudík. Vydavateľ Vico využil fotografie 21 autorov, pričom reprodukuje aj viacero historických záberov zo začiatku 20. storočia.
(jj)
 

Vyberte región